Bovendien herinnert ze aan een legende over de oude kerkvader Augustinus: hij schepte er water (in de zin van kennis) mee uit de oneindige oceaan van de Wijsheid en Waarheid Gods. En laat deze Augustinus nou toevallig de patroonheilige zijn van de studentenvereniging, waarvan ik in mijn jonge jaren secretaris was.
De sleutels verwijzen naar Petrus, de eerste paus en grondlegger van de Kerk. We treffen ze aan in de persoonlijke wapens van alle pausen… maar toevallig ook in het wapen van de ‘sleutelstad’ Leiden… voor Louise en mij van speciale betekenis omdat we 45 jaar geleden onze verkering begonnen op 3 oktober, de feestelijke herdenkingsdag van het ‘ontzet’ van Leiden in 1574.
Een dergelijke combinatie van ‘toevalligheden’ kán gewoonweg geen toeval meer zijn. Toevalligheden blijken meestal gebaseerd op een verrassende samenhang van de dingen in ons leven. Het maken van mijn pelgrimstocht naar Rome moet daarom dan ook al lang in de sterren – of waarin dan ook - gestaan hebben…
De lettercombinatie SPQR tenslotte verwijst naar de rijke historie van Rome, waar de kiem werd gelegd voor de huidige westerse beschaving. De route van Reitsma leidt langs de noordoostgrens van het oude Imperium Romanum. De letters SPQR prijkten op de standaards die voor de troepen uit gedragen werden en staan voor Senatus Populus Que Romanus, wat zoveel wil zeggen als ‘De Senaat en het Volk van Rome’.
